Barış Kültürü Eğitimi Ağı – PeaCE Net, T.C. Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı tarafından Avrupa Birliği mali desteğiyle yürütülen, “Türkiye ile AB arasında Sivil Toplum Diyaloğu” programının altıncı dönemi kapsamında destekleniyor. PeaCE Net, Türkiye, AB ve aday ülkelerden; yetişkin eğitimi yoluyla diyalog ve barış kültürü eğitimi faaliyetleri yürüten veya bu alanda çalışmaya istekli sivil toplum kuruluşlarını ve platformları uluslararası bir ağ ve işbirliği çalışmasında buluşturmayı hedefliyor.
beraberce Derneği olarak, Monte Sole Barış Okulu Vakfı ortaklığıyla yürüttüğümüz Barış Kültürü Eğitimi Ağı – PeaCE Net projesine; faaliyetlerimize başladığımız Nisan 2021’de diyalog ve barış kültürüne yetişkin eğitimi yoluyla, ağ ve işbirliği çalışmalarıyla katkı sunabilmek amacıyla “PeaCE Net’e katılın, barış kültürü ağını beraberce örelim!” diyerek yola çıktık. “Diyalog ve barış Kültürünü yaygınlaştırmak için katkı sunmaya var mısınız?” sorumuz Türkiye’nin dört bir yanından diyalog ve barış kültürü eğitimi faaliyetleri yürüten veya bu alanda çalışmaya istekli sivil toplum kuruluşlarında, platformlarda, yetişkin eğitimcilerinde karşılık buldu. Haziran 2021’de yolculuğumuza Türkiye’nin 12 şehrinden 53 katılımcıyla çıktık. Türkiye’nin üç şehrinde Açılış Buluşmalarımızla yüz yüze bir araya geldikten sonra yetişkin eğitimi yoluyla diyalog ve barış kültürü eğitimi üzerine beraberce öğrenmeye ve deneyimlemeye çevrimiçi ortamda fırsat buldukça da yeniden yüz yüze, yan yana bir araya gelerek devam ettik.
Diyalog ve barış kültürü inşasına, çatışmaların barışçıl dönüşümüne katkı sunmanın umudu da bu gerekliliği sağlayan koşullarda gizli. Diyalog ve barış kültürünü ulaşılması gereken bir sonuç, eskiyle yeniyi ayırma dolayısıyla sonrasında her şeyin nihai güzel olacağı bir dönüm noktası olarak görmek yerine sürekli emek gerektiren, olanakları üzerine bugünden ve kendimizden başlayarak birlikte var etmeye çalıştığımız bu yolculukta yetişkin eğitimi yoluyla yollarımızın kesiştiği herkesi bir kez dahasorumluluk almaya ve katkı sunmaya çağırıyoruz. PeaCE Net’te yalnızca, Türkiye’ye özgü olmayan bu meşakkatli yolları, her birimizin kimi zaman çevrimiçi ortamda uzakları yakın ederek, kimi zaman da pandeminin belirsizliğine rağmen yüz yüze bir araya gelerek barışın öznesi olarak eylediğimiz, birlikte deneyimlediğimiz, her daim birbirimizden keyifle öğrendiğimiz bu yolculuğun duraklarında diyalog ve barış kültürü inşası için yapılan çalışmaları AB ve aday ülkeler ile Ortadoğu’dan bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarını dinleme, birlikte öğrenme şansını da hep birlikte bulduk. Projemizin sonuna gelirken İtalya, Lübnan, Hollanda, İspanya, Polonya, Ürdün, Kuzey Makedonya’dan yetişkin eğitimi yoluyla diyalog ve barış kültürü alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla yolumuza beraberce devam etme temennisiyle yeniden bir araya gelinceye kadar ayrıldık. Mart 2022 itibariyle Türkiye, AB ve aday ülkeler ile Ortadoğu’da PeaCE Net ağını hep birlikte ördük.
Bu kitapçık da, bütün bu deneyimlerden süzülüp gelenlerle beraber, diyalog ve barış kültürü eğitimi yaygınlaştırma atölyelerimizde Türkiye’nin ve Avrupa’nın 13’ten fazla şehrinde yüz yüze; dünyanın dört bir yanından katılımcılarla ise çevrimiçi olarak yürüttüğümüz Diyalog ve Barış Kültürü Eğitimi Yaygınlaştırma atölyelerimizin içerikleriyle beraber, projemizin sonunda gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Diyalog ve Barış Kültürü Eğitimi Konferans katılımcılarının deneyimleri, paylaşımları, ağ ve işbirliği çalışmalarından süzülüp gelenler ve katkılarıyla üç (3) dilde: Türkçe, İtalyanca, İngilizce olarak yayınlandı.
barış birlikte mümkün, hayat beraberce güzel!
Kitabı indirmek için tıklayın…